marksizam značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi marksizam, kao i primjeri u rečenici

marksìzam m <G -zma>

DEFINICIJA

1. pov. ideol. ekonomističko, filozofsko i političko učenje Karla Marxa i Friedricha Engelsa, njihovih suradnika i sljedbenika; dijalektički materijalizam
2. pol. a. ideologija koju su u različitim interpretacijama prihvaćale neke socijalističke, socijaldemokratske i sve komunističke stranke i partije u 19. i 20. st. b. službena ideologija, u lenjinističkoj interpretaciji (marksizam-lenjinizam) u komunističkim partijama poslije 1919. i u državama pod njihovom vlašću

ETIMOLOGIJA

vidi Marx

PRIMJERI U REČENICAMA

0

Lorin Hobs i još dvojica propovedaju marksizam.

0

Napisao Raul Bloodworth (pseudonim) ...uvjerivši mnoge da samo marksizam ima revolucionarni duh.

0

Recimo da je to agresivni marksizam.

0

Nisam siguran da li je marksizam ili mjuzikl sa West Enda.

0

Ne vjerujem da smo... zauvijek porazili marksizam.

0

Ono što vam sada predstavljam jest dugoročan plan i nadu. Napredak slobode i demokracije, koji će ostaviti marksizam-lenjinizam na smetlištu povijesti, kao i bilo koju drugu tiraniju, koja se usudi gušiti slobodu i ugnjetavati volju naroda.

0

Hvala lijepa. Ovo o čemu govorim je plan i nada za duže razdoblje. Marš slobode i demokracije koji će marksizam i lenjinizam odvesti u ropotarnicu povijesti, kao što se dogodilo i svim drugim tiranijama koje su gušile slobode i začepivale usta slobodnom izražavanju ljudi.

0

Ne znam je li to marksizam ili defetizam.

0

Rim je jedini grad u svijetu gdje je marksizam zaista opstao.

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!