NKVD značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi NKVD, kao i primjeri u rečenici

NKVD

DEFINICIJA

krat. pov. pol. ured vlade (ministarstvo) koji je rukovodio policijskim i obavještajnim službama SSSR-a 1934—1946 (1918—1922. Čeka, 1922—1934. GPU, 1946—1953. MVD: Ministarstvo vnutrenjih djel); od 1953. iz ministarstva izdvojen KGB (Komitet gosudárstvenoje bezapásnosti); sve do raspada SSSR-a glavni instrument političke i opće represije, u nekim razdobljima i surovog terora; nadležan za organizaciju i rukovođenje GULAG-om

ETIMOLOGIJA

rus. Narodnyj komesarijat vnutrenjih djel

PRIMJERI U REČENICAMA

2

NKVD.

1

Izgleda da je bio član NKVD-a.

0

Odlukom Politbiroa CK KP SSSR-a koju je Staljin potpisao 5. ožujka 1940., zarobljene časnike Vojske Poljske likvidirao je NKVD u proljeće 1940. u predjelu Katynske šume i u zarobljeničkim logorima Smolensk, Tver i Harkov.

0

Natporučnik NKVD-a, Kozlov.

0

Crvenog Križa koji su tada bili tamo NKVD je odavno uhitio.

0

Nakon Staljinove strahovlade sve je bolje od NKVD-a, nemilosrdne sovjetske tajne policije koja je provodila političku represiju.

0

NKVD (državna bezbjednost), Moskva

0

NKVD poručnik Vanshtein!

-1

Ovaj lepi mladić liči na agenta NKVD.

-2

Centralni komitet, je, bez konzultacija sa mnom, poslao čovjeka na NKVD u Lenjingrad?

Sadržaj

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!