Staljin značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi Staljin, kao i primjeri u rečenici

DEFINICIJA

Stàljin,

Josif Visarionovič (

Džugašvȉli) (1879—1953)

DEFINICIJA

generalni sekretar SKP (b) 1922—1953, poslije Lenjinove smrti (1924) prigrabio svu vlast u SSSR-u u svoje ruke; poč. 1930-ih proveo nasilnu kolektivizaciju sela s katastrofalnim posljedicama za poljoprivredu; forsirao izgradnju teške, osobito vojne industrije, izgradio moćnu vojsku (Crvena armija); u koncentracione logore dao deportirati milijune imućnijih seljaka i građana, političke protivnike, napokon i kolebljive i mnoge vodeće komuniste (ukupno o. 20 mil. ljudi, od kojih je oko polovica poumirala pod neljudskim uvjetima), usp. gulag; poslije napada Njemačke na SSSR lipnja 1941. vrhovni ratni zapovjednik, član savezničke Velike trojice (zajedno sa Churchillom i Rooseveltom) koji su 1945. doveli 2. svjetski rat do pobjede nad fašističkim državama; poslije rata opet uspostavio režim političkog terora u SSSR-u i u zemljama pod njegovom dominacijom (Istočni blok); u sukobu s J. Brozom Titom 1948. nije uspio uspostaviti hegemoniju nad Jugoslavijom; za života, komunistička propagandna mašina slavila Staljina kao »velikog vođu«, »mudrog stratega« itd. ali ubrzo poslije njegove smrti nasljednici počeli javno kritizirati (Hruščov, 1955) staljinski »kult ličnosti«, grube terorističke metode i apsolutizam, te oprezno otpočeli s destaljinizacijom, koja je sve do propasti SSSR-a (1991) ostala nepotpuno provedena

PRIMJERI U REČENICAMA

1

Na konferenciji u Jalti, kojoj su prisustvovali predsjednik Roosevelt i g. Churchill, Staljin je rekao kako 50.000 pripadnika njemačkog glavnog stožera i časnika treba okupiti i po kratkom postupku smaknuti. Nije se šalio.

0

Hitler je to radio, Staljin isto.

0

Da, Hitler. Hitler, naravno. Staljin.

0

Ovaj put Staljin je povjerovao svojim špijunima.

0

Josif Staljin je objavio... kako je ponovo izabran za vođu Rusije.

0

Ovoga puta ostao je vani. Posjet Rusiji, gdje ga je dočekao britanski ambasador sir Stafford Cripps, uvjerio ga je da je prekrasni Staljin veliki čovjek.

0

Do srpnja 1944. Crvena je armija okupirala istočnu polovicu Poljske koja im je u kolovozu 1939. dodijeljena paktom Hitler-Staljin.

0

No onda je Hitler, shvativši da Staljin neće poduzeti ništa, naložio SS-ovcima da skrše ustanak što su ovi nastavili činiti s velikim užitkom i okrutnošću.

0

RAF nije mogao dopremiti mnogo zaliha sve dok im je Staljin uskraćivao gorivo na području pod sovjetskom kontrolom.

0

Kada je Staljin počeo tražiti otvaranje druge fronte, iskrcavanje na zapadu, narod je dobrovoljno dolazio na skupove organizirane u znak podrške.

0

Razmjena vrlo, vrlo tvrdih telegrama sa obje strane između Staljina i Ruzvelta ostavlja jasan utisak da je Ruzvelt, prije svoje smrti, znao da će Staljin prekršiti svoje dogovore.

0

Hari Hopkins, Ruzveltov blizak prijatelj kome je Staljin vjerovao, je bio poslat u Moskvu u maju da smanji temperaturu po pitanju Poljske.

0

Rusi i Kinezi su dogovarali uslove pod kojima bi Staljin napao tu armiju.

0

Osam sati kasnije - tačno tri mjeseca nakon poraza Njemačke, baš kao što je Staljin i obećao -

0

Roosevelt i Staljin nadglasali Churchilla i napokon utvrdili konačni datum iskrcavanja u Francuskoj, svibanj 1944.

0

Pretpostavljam čak i Staljin.

0

Na prvim sastancima Staljin je smjesta iznio zahtjeve koje su Rusi neprestano postavljali sve do susreta u Potsdamu.

0

Osobito u SAD-u, a pogotovo pod predsjednikom Trumanom, vladao je osjećaj da je Staljin drugi Hitler.

0

Josif Staljin i njegova grupa veselih boljševika.

0

Ali ni Staljin mi se ne sviđa. Za naše sam šume.

0

Ali znate da je Staljin mrtav.

0

Idi raditi u Njemačku, ti i tvoj Staljin.

0

Ko misli da treba da živimo u centralizmu koji je Staljin diktirao!

0

Izgledat ćete kao Staljin.

0

"Nadja je vjerovala da će Staljin promijeniti Rusiju, bila ja u pravu".

0

Ili Trocki ili Staljin.

0

Ne razumiješ, moraju biti Trocki i Staljin.

0

Prihvaćate li ovo, druže Staljin?

0

Drugovi Staljin, Kamenev i Zinovjev .

0

"Staljin je previše okrutan" "a tako se ne smije ponašati onaj" "koji je izabran da bude Generalni sekretar".

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!