Galilei značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi Galilei, kao i primjeri u rečenici

Galilei (izg. galilȅi)

DEFINICIJA

1. Galileo (1564—1642), talijanski fizičar, astronom i matematičar; utemeljitelj moderne eksperimentalne metode u fizici, konstruirao teleskop i pomoću njega otkrio zakone kretanja Jupiterovih mjeseca i time matematički dokazao Kopernikov heliocentrični sustav; pod pritiskom vatikanske Inkvizicije odrekao se svojih otkrića, ali je izlazeći iz sudnice (1633) navodno prkosno dobacio: »Eppur si muove!« (»Ipak se kreće!«); osuđen na doživotno progonstvo i kućni zatvor pod nadzorom Inkvizicije u selu Arcetri kraj Firence (zabrana s njegovih djela skinuta tek 1757)
2. Vincenzo (1520—1591), talijanski skladatelj i svirač lutnje; otac Galileja; osnivač tzv. firentinske camerate, grupe začetnika prvih talijanskih opera koja je obnovila monodijsko pjevanje starih Grka s elementima klasične grčke drame

PRIMJERI U REČENICAMA

0

Enterprise zove šatl Galilei.

0

1609-te, Galileo Galilei je demonstrirao instrument koji će uskoro nazvati teleskop.

0

Ali veliki Galileo - Galileo Galilei Galelorum Gal....

0

Na prijelazu 17. stoljeća, talijanski astronom Galileo Galilei je prihvatio teorije Kopernika i Keplera da je Sunce središte sunčevog sustava, i dokazao ih je van svake sumnje.

0

Renesansna Italija je bila savršeno mjesto za čovjeka kao što je Galileo Galilei.

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!