kolonizacija značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi kolonizacija, kao i primjeri u rečenici

DEFINICIJA

kolonizácija ž

DEFINICIJA

1. sociol. proces u kojem se administrativnim mjerama planski organizira a. naseljavanje ljudi na slobodna nenastanjena područja u vlastitoj zemlji; kolonijalizacija b. osnivanje naselja u zavisnoj zemlji (koloniji); kolonijalizacija
2. a. okupacija i eksploatacija tuđe zemlje, nasilno pretvaranje neke zemlje u koloniju b. pov. naseljavanje Amerike

ETIMOLOGIJA

vidi kolonija

PRIMJERI U REČENICAMA

0

Kako se ubrzao rast broja engleskih stanovnika krajem 17. stoljeća, trgovina je donijela priljev novih namirnica poput krumpira i šećera, dok je kolonizacija omogućila emigraciju viška ljudi.

0

Ako ne dobijem te lijekove, kolonizacija bi mogla kasniti...

0

Restorianci kažu da je dovoljno što pljačkamo vlastitite planete, ali putovanje svemirom potiče kolonizaciju, a kolonizacija oštećuje autohtone kulture i uništava domorodačku ekologiju.

0

Podivljala kolonizacija.

0

Po jednoj legendi, Jason je izgradio prvi hram na ovoj tački, započevši jednu od najvećih kolonizacija u istoriji, što je otvorilo Crno more i sjevernu Rusiju za grčku civilizaciju.

0

"Daleko je više zabrinjavajuca i daleko tocnija rijec za Izrealov grabež zemlje na Zapadnoj obali i Gazi od 1967. - kolonizacija.

0

Kolonizacija mrtvog tijela je isto kao i kolonizacija države.

0

Očito, prije nego što su se kolonizacija ili razvoj resursa mogli sigurno izvesti na vašem planetu, pristupljeno je provedbi izumiranja velikih razmjera...

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!