kriticizam značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi kriticizam, kao i primjeri u rečenici

kriticìzam m <G -zma, N mn -zmi>

DEFINICIJA

1. misaono gledište prema kojem je sve pojavno, sve postojeće, podložno objektivnom ocjenjivanju, vrednovanju, analitičkom preispitivanju
2. fil. a. istraživanje mogućnosti, uvjeta, izvora, sigurnosti i granica spoznaje b. metodološki sustav I. Kanta o uvjetima i mogućnosti spoznavanja

ETIMOLOGIJA

njem. Kritizismus, v. kritika, v. kritičan

PRIMJERI U REČENICAMA

0

Niti vi, niti ja, želimo kriticizam izražen u čistom... ili... duhu.

0

Neke su novine bile tek stranačka glasila prepuna mržnje i laži. U nekima se između redaka dao iščitati kriticizam. Nijedne od njih nisu zadovoljavale visokoobrazovane ljude.

0

Leejev kriticizam borilaštva ima odjeka u Hong Kongu, gdje ne vode karate beskontaktna natjecanja već ulične borbe s potpunim kontaktom, i nadmetanja na krovovima u Hong Kongu.

0

Njegov rad o hidraulici je originalno odbila inkvizicija proglašavajući ga previše uzbudljivim. Pa, biti će potrebno nešto novca da se umanji kriticizam određenih osoba u crkvi.

0

Konstruktivan kriticizam.

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!