svjetonazor značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi svjetonazor, kao i primjeri u rečenici

DEFINICIJA

svjetonázor m

DEFINICIJA

pogled na svijet; ukupnost stavova o svijetu i o svemu što čovjeka okružuje u filozofskom i praktičnom smislu [idealistički svjetonazor; praktični svjetonazor; pesimistički svjetonazor; optimistički svjetonazor; skeptički svjetonazor; materijalistički svjetonazor]

ETIMOLOGIJA

v. svijet + v. nazreti, nazor

PRIMJERI U REČENICAMA

0

Ne prihvaćamo Turke, Mongole, istočnjake i crnce, jer smo ovdje da štitimo anglosaksonsku demokraciju i američki svjetonazor.

0

Jasno mi je da to može promijeniti tvoj svjetonazor. Ali može te dovesti do još jače vjere.

0

On vas ne pita za vaš svjetonazor ili boju kože.

0

Povijest civilizacije je meni, onda, značila povijest promjene---društvene promjene, ljudski dogovori, domovi, brodovi, avioni, vlakovi---sve je bilo u procesu društvene evolucije, uključujući naš jezik, svjetonazor, naše vrijednosti, naše ponašanje.

0

Ja mislim da se taj svjetonazor radikalno promijenio zbog čvrstih dokaza koji upućuju na Isusovo uskrsnuće.

0

I za mene je počeo proces preobražaja, pri čemu su se vremenom moja filozofija i moji stavovi, odnosi, roditeljstvo, svjetonazor, sve se to vremenom počelo mijenjati na bolje.

0

Imam egzistencijalnu filozofiju koja oblikuje moj svjetonazor.

0

! Tvoj uski, liječnički svjetonazor ti ne dopušta.

0

Nije dobro kada shvatiš da je tvoj svjetonazor pregazilo vrijeme.

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!