Paližna značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi Paližna, kao i primjeri u rečenici

Pàližna

DEFINICIJA

1. hrv. plemićka obitelj koja je imala vidnu ulogu u dinastičkim borbama za hrv. krunu potkraj 14. st. boreći se protiv kraljice regentkinje Marije i njenog supruga kralja Žigmunda; najistaknutiji Ivan, v.; njegov nećak Berislav zarobljen i pogubljen u Budimu 1387; cijela obitelj gubi položaje, imanja i utjecaj pošto je Žigmund učvrstio svoju vlast poč. 15. st.
2. Ivan (?—1391), vranski prior, inicijator pobune dijela hrv. i bosanskog plemstva protiv kraljice Marije i kralja Žigmunda; Karlo Drački, imenovan od pobunjenika za kralja, postavlja ga hrv.-slavonsko-dalmatinskim banom (1386—1391), koji na očigled kraljice Marije daje zadaviti njenu majku Elizabetu (1387), ali gubi bitku protiv kralja Žigmunda i umire od rana zadobivenih u toj bitki

PRIMJERI U REČENICAMA

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!