Kovačić značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi Kovačić, kao i primjeri u rečenici

Kȍvačić

DEFINICIJA

1. Ante (1854—1889), hrv. književnik, autor romana U registraturi, klasičnog djela hrv. književnosti i realizma; u ostalim djelima tvrdi kritičar i neumoljivi satiričar onovremenih društvenih prilika u Hrvatskoj (roman Fiškal, nedovršeni roman Među žabari, travestija Smrt babe Čengićkinje)
2. Ivan Goran (1913—1943), hrv. književnik, do 1941. pisac refleksivne poezije i pjesama na lokalnom gorskokotarskom dijalektu (Ognji i rože), realističnih pripovijetki sa socijalnim motivima (Dani gnjeva) i brojnih književnih kritika, feljtona i eseja; autor ratne poeme Jama (u 10 pjevanja), najpotresnijeg pjesničkog protesta protiv ustaških zločina za vrijeme NDH; zajedno s V. Nazorom 1942. pridružio se partizanima, 1943. ubijen od četničke ruke
3. Viktor (1874—1924), hrv. protomoderni arhitekt iz razdoblja moderne (projekt za regulaciju Kaptola, kuća Frank, crkva Sv. Blaža, Palača burze u Zagrebu)

PRIMJERI U REČENICAMA

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!