aspiracija značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi aspiracija, kao i primjeri u rečenici

DEFINICIJA

aspirácija (Ø, na što) ž

DEFINICIJA

1. težnja za kim ili čim, želja da se što postigne [imati aspiracije na visok položaj]
2. a. fiziol. unošenje stranih tvari ili čestica u dišne putove; udisanje b. med. usisavanje plinovitog, tekućeg ili krutog sadržaja pomoću aparata koji stvara negativni tlak
3. fon. pojačavanje daha pri artikulaciji što akustički rezultira glasom donekle sličnom našem glasu h]

ETIMOLOGIJA

lat. aspiratio ≃ aspirare: udisati

PRIMJERI U REČENICAMA

0

I nemate drugih aspiracija?

0

Minimalna plućna aspiracija.

0

Nisam znao da imaš političkih aspiracija. Nemam.

0

Izmijenili smo njegovu ličnost da nema nikakvih aspiracija, kako bi samo sledio naređenja.

0

Paralizira intelektualnu kritičku moć potlačenih masa jer konzumira većinu njihove biološke energije. U konačnici paralizira rezolutni razvoj kreativnih sila i čini nemogućim postignuće svih aspiracija za ljudsku slobodu. Na ovaj način predvladavajući ekonomski sustav ( u kojem pojedinci mogu lako vladati masama) postaje ukorijenjen u psihičke strukture samih potlačenih,

0

Mislio sam da će ti to biti aspiracija.

0

LF tehnologija ne oslobodi sve ljude za obavljanje visokih aspiracija u ljudskom ostvarivanju onda sve njegove tehnološke potencijal će biti besmisleno.

0

Možete se osjećati dobro u svojoj ga i ribanje kod mene, ili možete me cinkati Robbinsa i kažem joj da nisu provjerili plasman neki klinac u otvor za umetanje = = a on je skoro umro od aspiracija pneumonije.

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!