establišment značenje i definicija

  • Definicija i značenje riječi establišment, kao i primjeri u rečenici

DEFINICIJA

estàblīšment m <G mn -nātā>

DEFINICIJA

sociol. društveni, stručni ili politički sloj koji vlada određenim dijelom društvenog života i određuje način ponašanja, djelovanja i pravila po kojima se prihvaćaju vrijednosti [politički establišment; umjetnički establišment]

ETIMOLOGIJA

engl. establishment

PRIMJERI U REČENICAMA

0

KGB te šalje da sačuvaš američki establišment.

0

Nije optuženi taj kome bi trebalo da se sudi, već šašavi establišment koji radosno može da pošalje jednu generaciju u pokolj u ime rata i još ima drskosti da izvede nesrećnika poput Lavlasa na sud zbog izgovorenih reči.

0

Ne pravite od mene žrtvenog jarca za cijeli Britanski pravni establišment.

0

Ali ne i establišment.

0

Ako se osjećamo dobro onda nam establišment i nije potreban?

0

On ima iza leđa stari sovjetski odbrambeni establišment koji pokušava da radi svoj posao.

0

Mays Gilliam je prevrnuo establišment naopako. sa svojom novom kontroverznom kampanjom.

0

Emigranti i stari establišment.

0

Dodite u naš establišment!

0

Dodite u naš pachinko establišment!

0

Ako Predsednik, vojno-industrijski kompleks i vojni establišment odluče da negde odjednom postoji neki problem, da moramo da bacimo neke bombe ili čak ubacimo kopnenu vojsku u neku zemlju, to je naš ritual koji gledamo decenijama.

0

Nismo ni objavili naše planove, a grupe koje se protive zidanju predvođene tvojim partijskim drugom, Bobom, već udaljiše politički establišment od nas.

0

Oni ustanovljavaju poglede na svet i nameravaju da ga konstantno održe iako, sva društva su u stvari razvijajuća a ne uspostavljena. I tako se bore protiv ideja, koje bi mogle omesti establišment

0

Alternativna energetska rešenja koje gura establišment, poput hidrogena, biomase pa čak i nuklearna energija su nedovoljne, opasne i postoje samo da bi održale profitnu strukturu koju je industrija stvorila.

0

Jedini način na koji će se establišment promeniti je naše odbijanje da učestvujemo neprekidno razotkrivajući negove beskrajne mane i iskvarenosti.

0

A establišment gubi kontrolu zbog ovog slobodnog protoka informacija.

0

Ovo je internet establišment.

0

Ne znam, ali imam čitav establišment liberalnih medija na raspolaganju.

0

Oni prave predstavu, projektuju nam taj lažni model "levo-desno" na bioskopskom ekranu, a iza scene, na prestolu, establišment je u mogućnosti da kontroliše naše društvo i naprave od njega sofisticiranu policijsku državu.

0

Ali onog momenta kada se javnost probudi i spozna da postoji plan da se njima manipuliše, i pod dva, kad shvate da su oblikovani i kontrolisani, establišment će početi da gubi onu prednost koju je imao.

0

I ako establišment može da oporezuje i da stavi na listu toksičnih, jedan od tih četiri glavna elementa života, ugljen-dioksid, onda mogu da regulišu i kontrolišu svaki aspekt našeg života, da zatvore svaki posao koji nije deo njihovog Novog svetskog poretka.

0

Preko stoljeća, Anglo-Američki establišment je radio na dovođenju svjetskog sustava do ove točke: umjetno skrojen globalni bankrot. U jednom podnesku pred Trilateralnu Komisiju, u lipnju 1991.,

0

Sad je ONO bilo establišment.

0

Prijatelji, Nevidljivo Cartsvo je toliko važno za ljude kojima treba intenzivan kurs istorije vladajuće elite i šta nam establišment uspostavlja.

0

I dok je establišment tvrdio da se spolja bore za našu slobodu, nama su u tajnosti uništavali naš suverinitet.

0

Potpredsjednika podupire gotovo cijeli establišment obrane, ministri obrane i vanjskih poslova, te dugogodišnja savjetnica Elizabeth Gaines, a govor će održati samo nekoliko dana nakon eksplozije u kojoj je poginulo pet osoba.

0

Ali baš kada se cinilo da situacija izmice kontroli establišment je odlucio da je dosta i propagandisti su pohitali odvesti mlade ljude iz opasnih prosvjeda u modne prosvjede.

0

Prezirali su establišment i drogirali se. I?

-1

Natrijum hlorid. I to je upravo ono što establišment radi sa ugljen-dioksidom. O... dioksid!

Jezikoslovac.com

Jezikoslovac je nova web odrednica na kojoj ćemo pokušati u skorije vrijeme objediniti sve varijante i baze koje su trenutno dostupne za hrvatski jezik, kao i što veći broj primjera za iste. Pratite nas i šaljite prijedloge, kako bismo postali centralno mjesto razmjene znanja.
Srdačan pozdrav!